Jasper Guldemond Pragmatiek-3-HEADER

AGILE WERKEN

Wat is ‘Agile’ werken en wanneer gebruik we het? Ik kan dit het beste uitleggen aan de hand van een simpel voorbeeld. ‘Agile’ betekent letterlijk ‘behendig’ en is als werkvorm bij uitstek geschikt als je niet precies weet hoe je je doel bereikt.

 

Een pizza bezorgen, dat is bijvoorbeeld een duidelijke klus. Je weet wat je wilt bereiken (pizza naar bestemming X brengen) de omstandigheden zijn bekend (als bezorger ken je de stad op je duimpje en je weet wat het verkeer doet) en de kans is klein dat het doel onderweg verandert. Het bezorgen van een pizza is al met al een voorspelbaar en duidelijk afgebakende taak. Het werkt prima om daar vooraf een werkwijze voor te bedenken en die werkwijze goed uit te voeren.    

 

In het werkende leven zijn er echter genoeg situaties te bedenken die minder voorspelbaar zijn. Neem de ontwikkeling van een nieuwe lesmethode voor het middelbaar beroepsonderwijs, een goed Agile-voorbeeld. Als school wil je leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op de beroepspraktijk. En omdat die beroepspraktijk in ontwikkeling is, is het slim om lesmethodes regelmatig te herzien.

 

Maar of een nieuwe lesmethode voor leerlingen ook daadwerkelijk een verbetering is, is vooraf moeilijk in te schatten. Dat weet je pas als leerlingen met de nieuwe methode gaan werken. Een nieuwe lesmethode vooraf tot in de puntjes uitdenken, is daarom risicovol. Waarom zou je dat risico nemen? Het is in dit geval slimmer om dit ‘probleem’ (een methode die goed aansluit op de praktijk) Agile aan te pakken. Wendbaar dus.  

 

Agile werken is een methode die je in staat stelt om bij te sturen op basis van tussentijdse resultaten. In het geval van de nieuwe lesmethode kan dit zijn: een lesmethode ontwikkelen waar leerlingen mee kunnen werken. Je ontwikkelt een deel van de methode, waar de leerlingen meteen mee gaan werken. Op basis van de feedback doe je twee dingen: je past het eerste deel aan voor de volgende groep leerlingen. Daarnaast ontwikkel je het volgende deel waarbij je de feedback nadrukkelijk meeneemt. Zo heb je altijd een werkbaar product, dat groeit, zonder dat je grote risico’s loopt.

 

Meer weten? In deze blog op mijn LinkedIn-pagina geef ik uitgebreider antwoord op de vraag ‘Wat is Agile?’ Het filmpje onderaan deze pagina is ook de moeite waard om te bekijken.

4 REDENEN VOOR AGILE WERKEN

Flexibel

De Agile teams werken in overzichtelijke stappen. Daardoor maken zij uw bedrijf super wendbaar en in staat om snel te schakelen. Een groot goed in een wereld die continue in beweging is.

Besparen

Door de feedback momenten verkleint u de kans op (grote) missers, waarmee u de risico’s van een klus beperkt. Bovendien bespaart u door de efficiënte manier van werken op overheadkosten.

Leuk

Agile werken is super efficiënt, en ook nog eens heel leuk. Mensen leren snel, voelen wat het betekent om zelf verantwoordelijkheid te nemen en gaan super snel op het doel af. Agile werken zorgt voor teamspirit.

Futureproof

De transitie naar een agile organisatie is de laatste transitie die u hoeft te doen als organisatie. Zodra een bedrijf agile is, is het in staat om zich constant aan te passen aan de veranderende wereld.

Onderstaand filmpje werkt verhelderend. De maker van het filmpje gebruikt een voetbalveld met een doel om twee verschillende werkprocessen uit te leggen: een proces waarbij je in één streep richting het doel beweegt en een proces waarbij je zigzaggend richting het doel beweegt. Die tweede manier, en dat zal je niet verbazen, symboliseert Agile werken.