In Blogs

Teamvolwassenheid

Je medewerkers zijn mensen die kinderen op de wereld zetten. Die levensgrote investeringen doen door huizen te kopen, en ze leveren een bijdrage aan hun leefomgeving door vrijwilligerswerk en wat niet meer.

Zo omschreven zijn je medewerkers mensen die in alle situaties hun verantwoordelijkheid nemen. Die ook bij jou op de werkvloer een constructieve bijdrage leveren en die verantwoorde keuzes kunnen maken ten behoeve van hun werk. In een team kunnen zij dus samenwerken, richten zij zicht op wat het best is voor jouw organisatie, en zorgen er voor dat iedereen maximaal kan bijdragen binnen zijn mogelijkheden. Anders gezegd: zij zijn teamvolwassen.

Vakantieplanningcheck
Maar wat zo gek is: vaak vertonen medewerkers in teamverband helemaal niet bovengenoemd gedrag. Hoe weet je nou of jouw medewerkers teamvolwassen zijn of niet? Simpel. Doe de vakantieplanningcheck. Vraag je medewerkers om de komende vakanties met elkaar af te stemmen. Krijg je binnen twee weken een mooi overzicht van hoe de vakanties gezamenlijk ingepland zijn, dan zit je goed. Lukt het niet, en liggen je medewerkers met elkaar overhoop, dan is er absoluut geen sprake van teamvolwassenheid. En durf je het überhaupt niet aan om het te vragen? Dan is óf jouw beeld van jouw team(s) niet juist, óf er is in jouw team(s) zoveel aan de hand dat je meteen actie moet ondernemen.

Onvolwassen teams hoeven niet onvolwassen te blijven. Want ze bestaan uit mensen die individueel al ten volle verantwoordelijkheden nemen in de maatschappij. Je hoeft de teams alleen maar te helpen verantwoordelijkheid te nemen. Dus doe de vakantieplanningcheck!

 

Recent Posts
agile werken hype